Home » İngiltere’den Ev Almak Hayaldi, Gercek Oldu

İngiltere’den Ev Almak Hayaldi, Gercek Oldu

İngiltere’de ev almayı planlıyorsanız kısa bir süre önce yaşadığımız tüm tecrübeyi detaylarıyla anlattığımız bu yazımız tam size göre!
Eğer ki uzun zamanlar İngiltere’de kalmayı planlıyorsanız kiraya kıyasla ev satın almak daha mantıklı oluyor. Ayrıca yatırım amaçlı ev almak da kira getirisinden dolayı popüler bir tercih.

Bu arada yazıya başlamadan önce yurt dışında yaşamak isteyenler için bizim taşınma sürecimizi anlattığımız yazımızı buraya ekliyorum.

Birleşik Krallık’ta gerçekten kira öder gibi ev sahibi olabiliyorsunuz. Konut kredisi yani Mortgage 30 – 35 yıllık bir ödeme planı sağlıyor. Bu sayede aylık ödemeniz neredeyse o evde kiracı olduğunuz zamana denk geliyor.

Böyle masalsı bir yerde yaşadığınızı hayal etsenize 🙂

Ev Kredisi - Mortgage

Öncelikle bizim evimizi aldığımız dönemde (bu yazının yayınlanma tarihinde) İngiltere – Birleşik Krallık’ta yabancıların vatandaşlığı olmadan hatta vize tipinden / oturum izninden bağımsız olarak ev alması mümkündür.

Ancak ev alırken Mortgage (kredi) kullanmayı düşünüyorsanız şartlar bir miktar değişebiliyor. Bankaların kredi verebilmesi için aşağıdaki şartları sağlamanız sizi avantajlı duruma taşıyabilir;

1. En az 3 yıldır Birleşik Krallık’ta yaşıyor olmak.
2. Birleşik Krallık’ta kalıcı bir işte çalışıyor olmak.
3. Birleşik Krallık’ta bir banka hesabının olması.
4. Birleşik Krallık bankalarından bir kredi kartına sahip olarak düzenli ödeme ile kredi notunuzu artırmanız.

Depozito

Genelde mortgage kullanabiliyor bile olsanız bir miktar depozito ödemeniz bekleniyor. Evi komple kredi almak mümkün değil. Sizden ödemenizi bekledikleri minimum depozito ise yine sizin durumunuza bağlı.

Fikir vermesi adına şöyle bir kıyaslama tablosu ekliyorum;
 
Kendiniz oturmak için 250.000£’luk bir ev alıyorsanız evin bedelinin %10 – 25 arasında depozito,
Kiraya vermek için 250.000£’luk bir ev alıyorsanız evin bedelinin %25 – 40 arasında depozito, 
Ticari amaçlı 250.000£’luk bir ev alıyorsanız yine evin bedelinin %25 – 40 arasında bir depozito ödemeniz gerekiyor.

Bu arada ilk defa ev alıyorsanız daha fazla destekleyici olabiliyorlar ve hiç depozito ödemeden ya da %5 – 10 arası bir depozito ödemesi yapabiliyorsunuz.

Depozito - Bizim tecrübemiz

Biz Mortgage’a başvurduğumuz zaman da henüz burada 2 yılımız dolmamıştı. Ancak yine de %25 depozito şartıyla o anki faiz oranından kredi alabildik.

Faiz Oranı

Şuna ki faiz oranları %5.25 gözüküyor. Ancak bu düşe de biliyor yüksele de biliyor. Mortgage sözleşmenizi yaparken bir süre sabit faizden ödeme yapacak şekilde sonra o zamanki faize göre ödeme yapacak şekilde anlaşıyorsunuz. 

Yani ilk 5 yıl ilk başta anlaştığınız faizden ödüyorsunuz ancak 5 yılın sonunda Mortgage için yeni faiz oranı neyse ondan yeni anlaşma yapıyorsunuz (sözleşmenize bağlı olarak değişebilir).

Bu durum Türkiye’deki kredi sisteminden baya farklı gelmişti. Türkiye’deki gibi krediyi bir kez çekip yıllarca aynı faiz oranından ödeme yapamıyorsunuz burada.

Faiz Oranı - Bizim Tecrübemiz
Biz daha ev alma konusunda net değildik ancak Mortgage kullanıp kullanamayacağımızı öğrenmek adına başvuruda bulunduk. Mortgage kullanabildiğimizi öğrendik ve o zaman ev belli olmadığı halde başvurumuz kabul edildi.
 
Hatta öyle ilginçti ki sonrasında faiz oranları arttı, biz ev bulamadık yani kredi kullanmadık ancak biz krediye faiz artışından önce başvurduğumuz için bu artışı bize yansıtmadılar.

Ev Arama Süreci

Bu kısım işin en eğlenceli ve en stresli kısmı olabilir. Çünkü beğendiğiniz ev bir anda elinizden gidebilir ya da bir anda fiyatı bütçenizin çok üstüne çıkabilir!
 
Ev  arama sürecinizde dikkat etmeniz gereken bir nokta var. Evin tam mülkiyet hakkı (freehold property) mı veya uzun yıllar kullanabileceğimiz kira hakkı (leasehold property) mı var araştırmanızı tavsiye ederim.
Bu konuda emlakçınız yardımcı olacaktır. 
 
Evi bulduktan sonra satıcıya teklif yapılır.

Fiyat Teklifi

Bence bu aşama tamamen şans işi. Bir nevi kumar gibi de. Evin satışa çıktığı dönemde önemli diyebilirim.
 
Fiyat teklifi verirken referans almanız gereken tutar evin raporunda gösterilen evin bedelidir. 
Nedir bu ev raporu?
Satışa çıkan evleri bir uzman ziyaret eder (zorunlu değil ama genelde evlerin raporu vardır)… Bu ziyaretinde yaptığı incelemelere göre eve bir değer biçer. Bazı evler bu değerin üzerinde satılığa çıkartılırken bazı evler bu değerde satılığa çıkartılır. 
 
Teklif verirken bu değerin altında teklif verenin teklifinin kabul olduğunu duyduk. Ancak rekabetçi bir ortam varsa bu pek mümkün olmaz. Tekliflerinizi emlakçıya iletiyorsunuz emlakçı ev sahibine iletiyor.
 
Bazen kapalı zarf olarak verilen tekliflerden en yüksek olan seçiliyor. Bazen de emlakçıdan geri bildirim alabiliyorsunuz ve teklifi artırmak isteyip istemediğiniz soruluyor.
Fiyat Teklifi - Bizim Tecrübemiz
Biz ev raporunda yazan değerde teklif verdik kabul edilmedi. Sonrasında 5.000£ üstünü teklif ettik o kabul edildi. Tek teklif veren biz olduk. Ev sahibi teklifi kabul etmeyip evi marketten çekmeye de bilirdi.

Bu iş tamamen kumar maalesef. Emlakçımız bizim evi satın aldığımız dönemde şanslı olduğumuzu söyledi. Çünkü piyasa durgunmuş. Maalesef raporda yazan değerin 80.000 – 90.000£ üstüne çıkıldığı durumlar olabiliyormuş.

Avukat Süreci

Teklifiniz kabul edildiyse sonrasına yasal süreçler için avukat bulmanız gerekiyor. Bu konuda emlakçınız da destek olabilir, kendiniz Google’dan ya da tanıdık vs aracılığı ile de bulabilirsiniz. 
 
Bu noktada kontrata hakim olmak için iyi derecede İngilizce bilmekte fayda var diye düşünüyorum. Aksi halde birinden destek alınması gerekebilir. Bunu yapan danışmanlık firmaları bulabilirsiniz.
Bütün para alışverişini, kontratı avukat yapıyor. Ne ev sahibi sizi görüyor ne siz ev sahibini. Tüm işlemler bittikten sonra da emlakçı anahtarınızı teslim ediyor. Bu noktada farklı süreçler illa ki vardır ama genel kültür bu şekilde.
 
Bu süreç öyle bir kaç haftada sonlanmıyor genelde. Hele Türkiye’deki gibi 1 günde tapuya giderek satış burada çok ütopik kalıyor.
İskoç arkadaşlara biz Türkiye’de 1 günde ev alabildiğimizi söylediğimizde çok şaşırmışlardı :).
 
Şimdiden ev almayı düşünenlere hayırlı olsun! 
 
Not: Yazımızda hep İngiltere olarak bahsetsekte aslında biz İskoçya’da deneyimledik bu tecrübeyi. Ancak Birleşik Krallık sınırları içerisindeki bu 2 ülkede süreç aynıdır.