Yurt dışında iş bulmak / yaşamak isteyenler için kılavuz niteliğinde olan 2. yazımız sonunda yayında. Yurt dışı mülakat sürecini merak ediyor ya da yurt dışı iş mülakatı için taktikler arıyorsanız bir önceki yazımızı da okuyabilirsiniz.
İskoçya'da İş Mülakatı
Londra’da kabul aldığım iş mülakatımı blogda paylaştıktan sonra bir çok kişiden çok güzel mesajlar aldım. Bazılarınıza ilham olmuşum, bazılarınıza cesaret vermişim ve ilk adımı atmışlar. O yazıdan sonra en çok aldığım mesaj ise İskoçya’da kabul adığım iş mülakatımın detayları olmuştu. Sonunda bu süreci de toparlayıp sizlerle paylaşabildiğim için çok mutluyum. En baştan belirteyim Londra’daki mülakat ne kadar gergindiyse İskoçya’daki mülakatta bir o kadar rahattı :).
Bu arada özellikle kabul aldığımı belirtiyorum çünkü iş arama sürecinde hatırlayamadığım kadar çok başvuru yaptım. Yaklaşık 10 – 15 adet mülakata girdim ve bunların sadece 2’sinden kabul alabildim. Kabul almadığım mülakatları merak ederseniz ayrı bir blog yazısının konusu olabilir. Ama tahmin edersiniz ki kabul almadım diye üzülmek pek bir şey kazandırmıyor. Bir sonrakine neleri daha iyi yapabilirim odaklı düşünce ise başarıya ulaşmanıza büyük katkı sağlıyor.
Almanya, Hollanda, İngiltere gibi ülkelerde kendi alanıma uygun mühendislik pozisyonlarında mülakatlara girdim ve bazı firmalar için tamamen kapalı kutu olurken bazıları daha önce Türk mühendislerle çalıştıkları için aldığımız eğitim ve çalışma tarzımız hakkında az çok fikir sahibi olmuşlardı.
İskoçya’daki firmada da çalışan Türk mühendisler var ve bu süreçte hepsinden çok memnun olduklarını dile getirdiler.
Burada özellikle belirtmek istediğim bir nokta var. Yurtdışında bazı firmalar Türk mühendisleri “ucuz ve kalifiye iş gücü” olarak değerlendiriyor. Hatta bu bir mühendis olarak yurt dışında yaşamanın en büyük dezavantajlarından biri olabilir. Ne mutlu ki İskoçya’da görüştüğüm firmada bu bakış açısını hiç hissetmedim. Not: Londra’da kabul aldığım diğer firma kesinlikle ucuz iş gücü olarak görüyordu.
Mülakat ve İşe Alım Süreci
İlk aşama
2. Aşama
Bak sen şu işe! Tam Londra’daki işe odaklanmış, olursa oraya taşınırız diye planlar yaparken bu hiç hesapta yoktu.
Yüzyüze görüşme, yani 3. aşamada bu sefer bana yapılan işleri gösterdiler. Sonra yine benim yaptığım işleri ve onlara nasıl destek verebilirim onu konuştuk. Ertesi gün ise firmadan olumlu şekilde dönüş aldım.
There is 1 comment
Aferin maşallah🧿🧿🧿
Comments are closed.