Göçmenlik
Nitelikli Göçmenlikte 2. Yıl
Göçmenlikte uzun turistlik döneminin hüküm sürdüğü 1. yılın bitmesinin ardından, yeni bir döneme giriş yapıldı. Bu 1. ve 2. yıllar arasındaki göçmenlik dönemi: ümitsizlik ve özlemin baskın olduğu ara ara da öfke hissettiğimiz dönem diyebilirim.
İskoçya’da 2. yılımızı tamamladığımız bu günlerde gurbette yaşamanın, göçmen olmanın güzelliklerini zorluklarını anlatmak istedim. Özetle içimi döküyorum.
2 yıldır İskoçya’da yaşamak nasıl?
Bence İskoçya’da yaşamak diye genelleme yapmak çok doğru olmayacaktır. Büyük şehirleri Glasgow, Edinburgh’ta yaşamak ile Inverness’te yaşamak tamamen farklı deneyimler.
İskoçya’ya nasıl taşındığımızı merak edenler bu linke bakabilir!
Saatle yarış halinde yaşadığımız bir dünyadan çıkıp hayatımızı dengeli, anlamlı ve koşuşturma ve kaosun içinden uzaklaşıp yaşamak Inverness’te yaşamanın en güzel yanı.
Psikolojik Boyutta Hissettiklerim
Yazıya başlamadan önce naçizane bir tavsiyem olacak. Bence göçmenlik öyle dışarıdan görüldüğü gibi kolay / turistlik gibi birşey değil.
Eğer hayatınızda bir dönem terapi almayı düşünüyorsunuz buna yeni bir ülkeye taşındığınızda başlamanın faydalı olacağına inanıyorum. Zaman zaman travmatik bir durum bile olabilir hatta çünkü gelmeden var olan beklentilerin bir kısmını / tamamını burada bulamıyor olmak, ayrılık veya kayıp duygusunun su üstüne çıkması günlük yaşantınızda sizi çok fazla demotive edebilir.
Ayrıca “yabancı” terimiyle gerçekten yüzleşiyorsunuz. Bu noktada yabancı kelimesi size ne ifade ediyor hiç düşündünüz mü? Emre Onar’ın bir gidene soralım podcastinde denk geldim bu açıklamaya.
Sizin için yabancı heyecan verici bir kelime mi yoksa korkutucu bir kelime mi?
Tamamen geçmiş getirilerimize bağlı olarak göçmenlik sürecimiz şekilleniyor özetle. Ve tabiki geldiğiniz yerdeki halkada “yabancı” kelimesi ne ifade ediyor o da çok önemli.
Kariyer Açısından Göçmenlik
Gözünüzde canlanması açısından size önceki mevcut şartlarımızı hemen özetleyim… Türkiye şartlarında Okan ve ben ülkemizin en iyi savunma sanayi şirketlerinde çalışan ve akademik kariyere de odaklanmış iki mühendistik.
Sonrasında bir oğlumuz oldu, Toprak, ve ben doğum iznine ayrıldım. İş hayatına ara vermiş olsam da aynı zamanda doktora programına kayıt olarak akademik kariyerimi güçlendirmeye çabalıyordum.
Ara ara yaptığım işin yeterince tatmin etmemesi sebebiyle bir mutsuzluğum olsa da tabiki yeniden iş dünyasına dönmek çok güzel.
Göçmen Olarak Ebeveyn Olmak
Aynı anda hasta olmak en çok korktuğumuz konulardan maalesef. Covid zamanı üçümüz birden hastalandık ki çok yıpratıcı olabiliyor.
Ve çalışırken ev işleri konusunda desteksiz olmakta zor oluyor. Türkiye’de beyaz yakalı bir çalışanın normal standartlarında olabilecek şeyler örneğin evine düzenli temizliğe bir yardımcı gelmesi gibi burada aşırı lüks kalıyor.
En çok sorulan soru Irkçılığa Maruz Kaldık mı?
Kötü bir şey yaşarsak şüphesiz ki instagram hesabımızdan sizlere anlatırız.
Kendi yazdığım yazıyı okurken dedim ki ee Ceyda niye kalıyorsunuz burada o zaman?
Neden yerleşik hayata geçmeye karar verdik?
There are 2 comments
Çok güzel bir yazı olmuş emeğinize sağlık 👏👏👏
Cok tesekkur ediyorum 🙂
Comments are closed.