Home » Bunu Okumadan Schengen Vizesine Başvurmayın

Bunu Okumadan Schengen Vizesine Başvurmayın

İtalya'dan 15 günde nasıl Schengen Vizesi aldık?
İtalya vizemiz seyahatimize 12 saatten az kala hala gelmeyip, bize gidemiycez kesin stresini yaşatsa da… 20 günde karavanla İtalya gezimize 1 gün gecikmeli başlasak da.. En sonunda elimize ulaşmıştı!
 

Son zamanlarda maalesef Türk vatandaşlarının vize almasının ne kadar zor olduğunu biliyoruz. Vizemizin 15 günde elimize geçmesinin verdiği haklı mutlulukla hemen süreci paylaşıyım…

Schengen Vizesi ile ilgili Hap Bilgiler
Schengen vizesi en fazla 5 yıllık verilebilmektedir. Ancak 5 yıllık vizemiz olsa bile 6 ayda en fazla 3 ay Schengen Bölgesi ülkesinde kalabilirsiniz.
 
Vize başvurusunu hangi ülkeyi ziyaret edecekseniz o ülkeden yapmanız tavsiye ediliyor. Eğer seyahatimiz boyunca birden fazla ülkeye giriş yapacaksanız o zaman da en uzun kalış süresi planlanan ülkenin temsilciliğini başvuruda bulunmanız öneriliyor.
 
Başvuruyu Nereden Yaptık?

Birleşik Krallık’ta yaşadığımız için tüm başvuru sürecini buradan yaptık.

Konsolosluklar bireysel başvuru kabul etmiyor bu sebeple bütün süreci VFS Global ile tamamladık. Bu arada Türkiye’de de yine vize başvurusunu VFS Global ile yapabilirsiniz. Web sayfası için: Türkiye, UK.

Ayrıca Türkiye’de Almanya ve İtalya vize başvurusu için resmi olarak yetkilendirilmiş diğer kuruluş için buraya tıklayınız. 

Türkiye başvuru merkezleri Ankara, Antalya, Bursa, Diyarbakır, Edirne, Gaziantep, İstanbul, İzmir’de var.
 
Birleşik Krallık başvuru merkezleri ise yalnızca Edinburgh, Londra ve Manchester’da var.

UK genelinde bu kadar az merkez olmasından kaynaklı gerçekten vize sürecinin en zor kısmı başvuru merkezinden randevu bulabilmek oldu. Biz bu noktayı bilmediğimiz için randevu almaya hiç acele etmedik. 1.5 aydan az kala randevu almaya çalıştık ancak bütün randevular dolu gözüküyordu.

Seyahat planımız, rezervasyonlarımız herşey hazırdı. Bu sebeple konsolosluğa, VFS Global’e mailler attık sırf başvuru randevusu bulamadığımız için gidemezsek çok üzülürdük. Ancak hiç bir dönüş gelmiyordu. Bize en yakın başvuru merkezi Edinburgh ve en kolay randevu bulunacak merkezde Edinburgh diyorlar ancak orada bile bütün takvim doluydu.
 
Seyahat planımıza 1 aydan az kalmıştı ki 1 gece yeni randevular açılmış ve seyahatimize tam 15 günün kaldığı güne randevu alabildik. Bu sebeple özellikle geceleri randevu takvimini kontrol etmenizi öneririm.
Bu arada UK için 15 gün öncesi kritik. Daha az gün varsa vize yetişmeyebiliyormuş. 
 
Türkiye’den yapılan başvurular için bu sürenin daha da uzun olması gerekiyor. 
Schengen Vizesi için Gerekli Evraklar
  • 2 adet biyometrik fotoğraf
  • Pasaport
  • Seyahat programı (gün ve gün nerede kalacağınız, nerede gezeceğinizi hangi şehire kaç gün ayırdığınız gösteren detaylı seyahat programı teslim etmekte fayda var. 
  • Seyahat sağlık sigortası
  •  Konaklama kanıtları (bu noktada geziniz boyunca kalacağınız yerleri önceden ayarlayıp, bunlara ait rezervasyonlarınızı yapmanız gerekiyor. Biz karavan kiraladığımız halde ziyaret etmeyi düşündüğümüz her şehirden otel rezervasyonlarımızı da yaptırdık. Bunlarda ücretsiz iptal olmasına dikkat ettik açıkçası çünkü seyahatimizin büyük bölümünde karavanda kalacağız ve vize elimize ulaştığı an bunları geri iptal edebilmeliydik.
  • Finansal araçların kanıtı: seyahatinizin boyunca yapacağınız harcamaların kaynağını göstermeniz gerekiyor. Banka hesap dökümünüzü verebilirsiniz. 
  • Mevcut çalışma durumunuzun kanıtı
  • Okan ve ben ayrıca neden o ülkeyi ziyaret etmek istediğimizi anlatan niyet mektupları verdik.
  • Ayrıca çocuklar için de ıslak imzalı doğum belgesi teslim edilmek zorunda (biz seçim dönemi Türk konsolosluğu işlem yapamadığı için ıslak imzalı teslim edemedik, e-devlet çıktısı aldık.. Başvuru esnasında görevli kişi birkaç yerle görüştükten sonra ıslak imzalı olmasa da evrağımızı almayı kabul etti)
Bir kişi için teslim ettiğimiz evraklar
Vize başvurusu için ne kadar ödeme yaptık?

Vize ve VFS Global hizmet bedeli için Okan ve bana kişi başı 116.9 £, Toprak (2.5 yaş) için ise 46.20 £ ödeme yaptık.

Sorularınız varsa yoruma bırakabilirsiniz ya da İnstagram hesabımıza mesaj atabilirsiniz. 

Bizi Instagram’dan da takip etmeyi unutmayın! @3mutludunya 🙂

There is 1 comment

Comments are closed.